X

Blog

Facebookfear - en vier tips om de angst te overwinnen

25 januari 2015

Vroeger, toen we nog massaal op Hyves zaten, heb ik wel eens iemand behoed voor het plaatsen van het een of ander. Niet dat er iets onoorbaars was aan de schattige poezieplaatjes die zij met haar nieuwe geliefde uitwisselde, maar toen ik uitlegde dat die ene hoge ambtenaar van een ministerie deze liefdesbetuigingen kon meelezen, was het Hyvesavontuur snel voorbij. We hebben er nog vaak besmuikt om gelachen, het was allemaal nog erg wennen.

Inmiddels is er Facebook, waar je toch behoorlijk eigen baas bent over de meelezers van jouw content. Met veel verbazing heb ik dan ook de afgelopen weken de discussies gevolgd over de invoering van de ‘nieuwe’ Facebook privacy regels. Want waar is iedereen nou zo bang voor?

Facebook, Twitter en Youtube (e.a) noemen we nieuwe media maar zijn, net als de oude, gewoon bedoeld om informatie te delen. Wat dat betreft passen ze in het rijtje tamtam, postduif, telefoon, krant, radio en televisie. Het verschil met de ‘oude’ media is dat het uitwisselen van informatie ineens heel gemakkelijk en razendsnel gaat en het bereik vele malen groter is. 

Angst voor het onbekende en nieuwe technologie hoort bij de mens. Dat is altijd al zo geweest. Bij de uitvinding van de telefoon in 1876 was men bang dat concertzalen en kerken leeg zouden lopen en we een totaal eenzame maatschappij zouden krijgen. Want waarom zouden mensen de deur nog uit gaan als muziek en de preek van de pastoor gewoon via de telefoon naar je toegebracht kunnen worden? Ook de komst van het massamedium televisie werd door veel mensen gevreesd. Mensen die een televisie in huis hadden staan, waren bang dat ze bespioneerd konden worden via het beeldscherm. Ja echt! Je lacht er waarschijnlijk om, maar veel mensen hadden om deze reden destijds de televisie in een kastje staan, dat dicht kon als er niet werd gekeken. Of bijvoorbeeld - meer recent- de introductie van computergames. Ze waren verschrikkelijk; onze kinderen werden verpest en de maatschappij zou verharden. Inmiddels zijn er diverse wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat kinderen juist heel veel leren van gamen.

Volgens Nick Bilton, technologiejournalist voor The New York Times, wint gebruiksgemak het uiteindelijk altijd van de angst voor nieuwe technologie. En gemak brengt het ons! We kunnen er dus maar beter aan wennen, want we staan nog maar aan de vooravond van wat er met de nieuwe technologie allemaal mogelijk wordt. Als hulp hierbij vier tips: 

1. Bedenk dat alle informatie die zich niet alleen maar in jouw hoofd bevindt, kan worden gezien door anderen. Mail- en WhatsApp-berichten kunnen worden onderschept en brieven kunnen worden opengemaakt door nieuwsgierige postbodes. We vertrouwen erop dat dit niet gebeurt. Ook Facebook bestaat bij de gratie van óns vertrouwen. Reken maar dat ze dat niet zullen schaden. 

2. Verdiep je in de privacy instellingen van Facebook. Je kunt heel goed – en zeer nauwkeurig- bepalen wie in jouw vriendenkring (en daar buiten) jouw berichten kan zien. Wanneer je deze instellingen en regels goed snapt, nemen het gebruiksgemak en het vertrouwen enorm toe.

3. Facebook moet jouw toestemming hebben om te beschikken over jouw content, simpelweg omdat deze anders niet kan worden gedeeld. Denk nou niet dat ze jouw foto’s gaan gebruiken voor advertentiecampagnes of andere spannende zaken. Zo interessant ben je niet. Er zijn heel veel stocksites waar je voor een prikkie voor professionele foto’s terecht kan. Foto’s met mensen erop zijn sowieso altijd beschermd door het portretrecht. Denk je toch dat er mogelijk iemand jouw plaatjes zou willen pikken, post ze dan in een lage resolutie of met een watermerk.

4. Iets wat écht privé is, zet je niet, NOOIT, op internet. Wat echt privé is, zal voor iedereen verschillen. Zaken die aanstootgevend of beledigend zijn worden door Facebook zelf al verwijderd. Berichten die veel emotie bevatten, dan wel erg persoonlijk zijn, horen ook niet op Facebook thuis. Er zijn apps op de markt, die voorkomen dat je ongewenste zaken post in een emotionele of dronken bui. Of denk op tijd aan die hoge ambtenaar ;-)!

Met een beetje gezond verstand, beleven we ontzettend veel gemak en vooral heel veel plezier aan sociale media zoals Facebook. De enige manier om van de angst af te komen, is vertrouwd raken met de nieuwe technologie. Dus HUP, gewoon doen! Net als vorige generaties dat hebben gedaan met de tamtam, de boekdrukkunst, de postduif, de telefoon en de televisie. 

<< Naar overzicht

Reacties:

Uw Reactie:


Om spam tegen te gaan dient u de uitkomst van de som in te vullen